Fransa’da yapılan bir araştırma, şirketlerin yönetim kurullarında yer alan kadınların sayısı arttıkça, kuruluşların performansının da yükseldiğini ortaya koydu.
Fransa'da NEOMA Business School'un araştırmacılarının hazırladığı yeni bir rapor, daha fazla kadının üst düzey mevkide bulunmasıyla lüzumsuz risk almanın azaldığını ve verimliliğin arttığını ortaya koydu. Araştırmacılar, yönetim kurullarında kadınların yer almasıyla, bir şirketin durumunu olduğundan daha başarılı gösteren mali tablolar üretmek için birtakım muhasebe tekniklerinin kullanıldığı gelir yönetimine duyulan ihtiyacın da azaldığını belirledi.
Cinsiyet eşitliği verimliliği destekliyor
Öte yandan rapor, bu sonuçların İskandinavya gibi cinsiyet eşitliğinin yüksek olduğu ülkeler için çok daha geçerli olduğunu; Japonya, Hindistan ve Çin gibi cinsiyet eşitsizliğinin yüksek olduğu ülkelerdeyse kadın yöneticilerin şirket performansı üzerinde daha az etki gösterdiğini ortaya koydu. Araştırmayı yürüten profesörler Samia Belaounia, Ran Tao ve Hong Zhao; "Eğitime, mesleki fırsatlara ve daha dostane yönetim kurulu dinamiklerine daha iyi erişim sağlayabildikleri için cinsiyet eşitliğinin yüksek olduğu toplumlarda kadın yöneticiler daha becerikli ve nüfuzlu oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
Kadın kotası artırılmalı
International Business Review'da yayımlanan çalışma, 2007 ile 2016 yılları arasında 24 ülke veya bölgedeki 1986 kamu şirketini inceledi. Araştırmanın bulguları; kadınların yönetim kurullarındaki temsilini kota mevzuatlarıyla artırmaya yönelik çalışmalar ile kadınlar için eğitimsel ve sosyo-ekonomik açıdan daha fazla eşitlik sağlayacak önemli adımların birlikte atılması gerektiğine işaret ediyor. Araştırmalar ayrıca, yönetim kurulunda kadınların bulunduğu şirketlerin daha verimli çalıştığını, bu görevlerdeki kadın sayısının artmasının kuruluşların performansını da yükselttiğini ortaya koyuyor.
Kaynak: Independent Türkçe