TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu-TÜİK geçtiğimiz hafta Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2017’nin sonuçlarını açıkladı. Hürriyet gazetesinden Şebnem Turhan’ın bu araştırmada kullanılan verilere göre yaptığı analiz, kadın-erkek arasındaki ücret eşitsizliği ile ilgili çarpıcı bir tablo ortaya koyuyor:
- Türkiye’de kadın-erkek arasındaki ücret eşitsizliği yüzde 20 seviyelerinde. Bu şu anlama geliyor: Aynı işi yapan erkek 100 lira kazanırken kadının kazancı 80 lirada kalıyor.
- Her eğitim grubunda eşitsizlik olsa da, ücret eşitsizliğinin en çok dikkat çektiği grup lise altı eğitim seviyesi. Bu gruptaki bir erkek 100 lira kazanırken kadın 59,7 lira kazanabiliyor. Özetle lise altı eğitimli kadınlarda ücret eşitsizliği yaklaşık %40,3 gibi çok yüksek bir seviyede. Türkiye’de çalışan 9,2 milyon kadının 4,3 milyonunun yani yaklaşık yarısının bu grupta olduğunu söylersek, sanıyoruz %40’lık ücret eşitsizliğinin ne anlama geldiği daha iyi anlaşılır.
Şebnem Turhan’ın paylaştığı bilgiler, eşit işe eşit ücret yaklaşımının dünyada da gidecek daha çok yolu olduğunu gösteriyor:
- Dünyada kadın-erkek arası ücret eşitsizliği yüzde 22 seviyesinde. OECD ortalamasında ise bu rakam yüzde 16.
- Cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğinde dünyada en kötü ülkeler sırasıyla Güney Kore (yüzde 37), Japonya (yüzde 25) ve Estonya (yüzde 24).
- Türkiye yüzde 20’lik ücret eşitsizliği ile ilk 10’da yer alıyor. Bununla beraber yukarıda bahsettiğimiz lise altı eğitimli kadınlardaki %40’lık ücret eşitsizliğini de dikkate almamız gerekiyor.
- Geçtiğimiz haftalarda Eşit Adımlar’da paylaştığımız Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporuna göre Türkiye, eşit işe eşit ücret, parlementodaki kadın sayısı, ortalama yaşam süresi gibi pek çok kritere göre 144 ülke arasında 131’inci sırada yer alıyor.