Koronavirüs kadının yaşadığı zorlukları daha da artırdı. Kadınların bu dönemde yaşadıkları zorluklarla ilgili ilgi çekici rakamları linkte bulabilirsiniz.
Tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs salgını, bir sürü kısıtlamayı da beraberinde getirdi. Bu süreçte kadının aile, iş yaşantısı ve toplum içindeki rolünün ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serilse de, cinsiyet eşitliği konusunda yaşanan sıkıntılar daha fazla su yüzüne çıktı. Kadının yaşadığı zorluklar katlanarak arttı. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla ilgili kadın istatistiklerini sizin için bir araya getirdik.
Yüzde 57’si endişeli ve depresif
- Koronavirüs sürecinde sağlık alanındaki iş gücünün yüzde 70’i, doktorların yüzde 50’si, dünya çapında uzun süreli bakım iş gücünün yüzde 95’i ve market çalışanlarının üçte ikisini kadınlar oluşturuyor. (Birleşmiş Milletler)
- Ev işleri ve bakım hizmetleri, kadınların yüzde 44.4’ü için haftada 30 saatten az çalışma sebebiyken, erkeklerde bu oran yüzde 0.83. (İstanPol Enstitütüsü)
- Koronavirüs krizinden dolayı çalışanlarının iş-yaşam dengesinde zorlandığını gözlemleyen firmaların yüzde 34'ü kadınların bu durumdan daha olumsuz etkilendiğini belirtti. (COVID-19 Krizinin İşletmeler Üzerindeki Etkilerinin ikinci Anket Sonuç Raporu)
- Hem ücretli bir işte çalışan hem de çalışmayan ortalama bir anne, her gün çocuk bakımı ve eğitimi için 6 saat harcıyor. Buna karşılık evde bulunan -çalışan ya da çalışmayan- ortalama bir babanın aynı işlere ayırdığı zaman 4 saatin biraz üzerinde. (COVID-19 Krizinin İşletmeler Üzerindeki Etkilerinin ikinci Anket Sonuç Raporu)
- Koronavirüs döneminde 8.5 milyon göçmen kadın ev işçisi gelir ve iş kaybına uğradı. (Birleşmiş Milletler Kadın Birimi)
- Sokağa çıkma sınırlamalarının ilan edilmesinden itibaren kadınların yüzde 57'sinin endişeli ve depresif olduğu, bu oranın erkeklerde yüzde 40 olduğu ortaya çıktı. (King’s College)
- Yapılan bir araştırmaya göre en az bir ruh ve akıl sağlığı sorunu yaşayan erkeklerin oranı pandemiden önce yüzde 7 iken yüzde 18’e, aynı sorunları yaşayan kadınların oranı ise yüzde 11’den yüzde 27’ye çıktı. (Essex Üniversitesi Soyal ve Ekonomik Araştırmalar Enstitütüsü, Lisa Spantig ve Ben Etheridge’in araştırması)
- Kadın sağlık çalışanlarının koruyucu giysilerini giymek için harcadıkları süre ortalaması 45 dakika. Çünkü tüm koruyucu giysiler erkek standartlarıyla üretilmiş durumda. Bu durum, kadınların tuvalet ihtiyaçlarını bile ertelemesine sebep oluyor. (BBC)
- Pandemi döneminde kadın akademisyenlerin makale üretimi yüzde 50 azalırken, erkek akademisyenlerin makale başvuru oranlarında yüzde 50 artış görüldü. (İlgili makaleyi bu linkten inceleyebilirsiniz.)
- Uzmanların görüşlerine göre kadınların işlerine ve ev işlerine ayırdıkları toplam zaman, haftalık 80 saate kadar çıkabiliyor. (DW)