Escarus (TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş.) kadınların sağlıksız çalışma şartları, yetersiz sosyal güvenceleri, üstlendikleri ev içi ücretsiz hizmetler ve maruz kaldıkları ayrımcılıklar gibi toplumsal cinsiyet eşitliğinin önünde engel oluşturan sorunları için uzun vadeli ve kalıcı çözümler üretilmesi çağrısında bulundu.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi için çeşitli projeler yürüten Escarus (TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş.) toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin boyutlarına ve bu konuda atılması gereken adımlara dikkat çekti. 

Tüm dünyayı derinden etkileyen yeni tip koronavirüs salgını ve salgının beraberinde getirdiği uzun süreli karantina sürecinin Türkiye’de ve dünyada kadınları daha derinden etkilediğinin altını çizen Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak şöyle konuştu: 

“Dünyanın farklı ülke ve bölgelerinde faaliyet gösteren araştırma enstitüleri, uluslararası kuruluşlar ve kamu kurumlarından alınan veriler gösteriyor ki, halihazırda toplumun kırılgan kesimine mensup olan kadınlar, COVID-19 salgınından daha fazla etkilenmektedir. Salgın boyunca çalışma şartları oldukça güçleşen sağlık ve hizmet sektörü çalışanlarının dünya genelinde %70’ini kadınlar oluşturmaktadır. Çoğu şirketin evden çalışma modeline geçmesiyle birlikte yetişkin çalışanların ve okullarda örgün eğitime ara verilmesiyle de çocukların evde kalması, ev içerisinde ücretsiz bakım ve ev işleri yürüten kadın çoğunluğun üzerindeki sorumlulukları daha da artırmıştır. Tüm bunlara ek olarak istatistikler, karantinanın da etkisiyle aile içi şiddetin derinleşmekte olduğunu göstermektedir.” 

Eşitsizlik kriz dönemlerinde belirginleşiyor.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yol açtığı olumsuz etkilerin bu gibi olağandışı kriz durumlarında daha net gözlenebildiğini belirten Dr. Kavak şunları söyledi:

“Tüm dünyada salgından önceki dönemde iklim değişikliği, ekonomiye katılımın önündeki zorluklar, güvenilir gıdaya erişememek ve siyasette kadın temsilinin azlığı cinsiyet eşitliğindeki ilerlemeleri etkilemekteyken, toplumsal ve ekonomik olarak küresel bir şok etkisi yaratan COVID-19 salgını, toplumun virüs ile mücadelede ev içerisinde kadınlara bağımlılığının altını daha çok çizdi. Kadınların sağlıktan sosyal güvenceye, güvenlikten ekonomiye her alanda karşılaştıkları yapısal eşitsizlikler belirgin hale geldi. Salgın sürecinden kadınların orantısız olarak olumsuz etkilenmelerini önlemek için atılacak hızlı ve doğrudan adımlar büyük önem taşıyor. Kadınların toplum içerisinde güçlü ve eşit bir yere sahip olması gerektiği yalnızca salgın sürecinde değil, her zaman üzerinde durulması gereken bir konu.” 

İş dünyası da etkilendi

Cinsiyet eşitliğinin toplumsal boyutunun yanı sıra iş dünyası boyutuna da dikkat çeken Dr. Kavak, COVID-19 salgınının restoran ve oteller gibi kadın istihdam oranlarının yüksek olduğu hizmet sektörleri üzerinde büyük bir olumsuz etkiye neden olduğunu, diğer yandan ekonomik açıdan daha dezavantajlı bir durumda bulunan çalışan annelerin üzerindeki baskıyı artırdığını ifade etti. Kavak, kadın istihdamının desteklenmesi, iş dünyasında kadınların güçlendirilmesi ve kadın girişimciliğinin desteklenmesinin de önem taşıdığını vurgulayarak Escarus’un bu yöndeki operasyonel danışmanlık, araştırma ve raporlama faaliyetlerine hız verdiğini sözlerine ekledi.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.