Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, koronavirüs salgını nedeniyle sağlık hizmetlerindeki yaşanabilecek 6 aylık bir aksamanın, alt ve orta gelirli ülkelerdeki 47 milyon kadının modern gebelik önleyici yöntemlere erişiminin engellenmesi ve bunun sonucunda 7 milyon istenmeyen gebelik yaşanabileceğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’dan (UNFPA) yapılan açıklamaya göre; koronavirüs salgını bugüne kadar 11 milyon kişiyi enfekte ederken, yarım milyondan fazla kişinin de ölümüne neden oldu. Felaketin sonuçları hesaplanandan çok daha ağır biçimde gerçekleşti. Ekonomilere kepenk vuruldu; kadınlar ve kız çocukları orantısız düzeyde salgından etkilendi; cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri kesintiye uğradı, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet vakaları ise her geçen gün artmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Dünya Nüfus Günü ile ilgili paylaşımlarında, salgının ortasında kalan kız çocuklarının ve kadınların ihtiyaçlarına, hassasiyetlerine; kadınların ve kız çocuklarının sağlığının ve insan haklarının korunmasına yönelik çabalara dikkat çekti. UNFPA İcra Direktörü Natalia Kanem, “Hiçbir kurum veya ülke bunu tek başına başaramaz” sözleriyle, sorunun önemini bir kez daha vurguladı.
Kadınlar için risk birçok alanda arttı
Küresel çapta kadınlar salgından kaynaklı artan çeşitli risklere maruz kalmaya devam ediyor. Örneğin, çoğunluğu kadın olan ön saftaki sağlık çalışanları, koronavirüs sebebiyle hasta olma riskiyle karşı karşıya. Ancak sağlık sektörü dışındaki kadın ve kızlar da hâlâ risk altında. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı servislerinden faydalanması gereken kişiler, hizmet ararken virüse yakalanma endişesi yaşayabiliyor. Hatta tamamen kendilerini bu hizmetten mahrum bırakıyor. Diğer kadınlar ise seyahat kısıtlamaları ve engellenmiş sağlık hizmetleri sebebiyle bu hizmetlere erişemiyor. Birçok hastane ve sağlık merkezi kadınların ve kızların; doğum öncesi hizmetleri, güvenli doğum servisleri ve aile planlaması gibi birçok hizmeti de içeren önemli cinsel sağlık ve üreme sağlığı servislerine talebin düştüğünü rapor etti. UNFPA ve partnerlerinin hesaplamalarına göre; sağlık hizmetlerindeki 6 aylık bir aksama, alt ve orta gelirli ülkelerdeki 47 milyon kadının modern gebelik önleyici yöntemlere erişiminin engellenmesine ve böylece 7 milyon istenmeyen gebeliğe dolayısıyla da anne ölümlerinin sayısının da artması sonucunu doğurabilir.
UNFPA Türkiye çalışmalarını sürdürüyor
UNFPA, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişimin sürdürülebilmesi için çalışmalarını devam ettiriyor. Bu çerçevede, UNFPA Türkiye Ofisi, koronavirüs salgını ortamında, hizmet sunuculara cinsel sağlık ve üreme sağlığı, güvenli annelik, doğum, doğum öncesi ve sonrası bakım alanlarında; ayrıca ergenler ve gençler, yaşlılar, engel ile yaşayanlara yönelik teknik rehberler yayınladı. Ayrıca, ilgili kuruluşlar ile işbirliği içerisinde tarama ve saha çalışmalarına destek vermeye devam etmiş ve hizmet sunuculara kişisel koruyucu donanım, ihtiyaç duyulan bölgelerde de hijyen kiti sağladı. UNFPA Türkiye Ofisi, koronavirüs salgının etkilerini ölçmeye yönelik araştırma çalışmalarına da destek veriyor.