Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, koronavirüs salgını nedeniyle sağlık hizmetlerindeki yaşanabilecek 6 aylık bir aksamanın, alt ve orta gelirli ülkelerdeki 47 milyon kadının modern gebelik önleyici yöntemlere erişiminin engellenmesi ve bunun sonucunda 7 milyon istenmeyen gebelik yaşanabileceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’dan (UNFPA) yapılan açıklamaya göre; koronavirüs salgını bugüne kadar 11 milyon kişiyi enfekte ederken, yarım milyondan fazla kişinin de ölümüne neden oldu. Felaketin sonuçları hesaplanandan çok daha ağır biçimde gerçekleşti. Ekonomilere kepenk vuruldu; kadınlar ve kız çocukları orantısız düzeyde salgından etkilendi; cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri kesintiye uğradı, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet vakaları ise her geçen gün artmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Dünya Nüfus Günü ile ilgili paylaşımlarında, salgının ortasında kalan kız çocuklarının ve kadınların ihtiyaçlarına, hassasiyetlerine; kadınların ve kız çocuklarının sağlığının ve insan haklarının korunmasına yönelik çabalara dikkat çekti. UNFPA İcra Direktörü Natalia Kanem, “Hiçbir kurum veya ülke bunu tek başına başaramaz” sözleriyle, sorunun önemini bir kez daha vurguladı.

Kadınlar için risk birçok alanda arttı

Küresel çapta kadınlar salgından kaynaklı artan çeşitli risklere maruz kalmaya devam ediyor. Örneğin, çoğunluğu kadın olan ön saftaki sağlık çalışanları, koronavirüs sebebiyle hasta olma riskiyle karşı karşıya. Ancak sağlık sektörü dışındaki kadın ve kızlar da hâlâ risk altında. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı servislerinden faydalanması gereken kişiler, hizmet ararken virüse yakalanma endişesi yaşayabiliyor. Hatta tamamen kendilerini bu hizmetten mahrum bırakıyor. Diğer kadınlar ise seyahat kısıtlamaları ve engellenmiş sağlık hizmetleri sebebiyle bu hizmetlere erişemiyor. Birçok hastane ve sağlık merkezi kadınların ve kızların; doğum öncesi hizmetleri, güvenli doğum servisleri ve aile planlaması gibi birçok hizmeti de içeren önemli cinsel sağlık ve üreme sağlığı servislerine talebin düştüğünü rapor etti. UNFPA ve partnerlerinin hesaplamalarına göre; sağlık hizmetlerindeki 6 aylık bir aksama, alt ve orta gelirli ülkelerdeki 47 milyon kadının modern gebelik önleyici yöntemlere erişiminin engellenmesine ve böylece 7 milyon istenmeyen gebeliğe dolayısıyla da anne ölümlerinin sayısının da artması sonucunu doğurabilir.

UNFPA Türkiye çalışmalarını sürdürüyor

UNFPA, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişimin sürdürülebilmesi için çalışmalarını devam ettiriyor. Bu çerçevede, UNFPA Türkiye Ofisi, koronavirüs salgını ortamında, hizmet sunuculara cinsel sağlık ve üreme sağlığı, güvenli annelik, doğum, doğum öncesi ve sonrası bakım alanlarında; ayrıca ergenler ve gençler, yaşlılar, engel ile yaşayanlara yönelik teknik rehberler yayınladı. Ayrıca, ilgili kuruluşlar ile işbirliği içerisinde tarama ve saha çalışmalarına destek vermeye devam etmiş ve hizmet sunuculara kişisel koruyucu donanım, ihtiyaç duyulan bölgelerde de hijyen kiti sağladı. UNFPA Türkiye Ofisi, koronavirüs salgının etkilerini ölçmeye yönelik araştırma çalışmalarına da destek veriyor.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.