UN Women, 2018 kadına yönelik şiddetle mücadele kampanyası kapsamında yapılabileceklere dair öneriler paylaşıyor.
insiyete Dayalı Şiddetle Mücadelede 16 Günlük Aktivizm, 1991’den bu yana her yıl uluslararası ölçekte gerçekleşen bir farkındalık hareketi.
16 Günlük Aktivizm, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü başlıyor ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü'ne kadar devam ediyor.
Bu kapsamda Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde gerçekleşen “UNiTE to End Violence Against Women - Kadınlara Yönelik Şiddeti Sona Erdirmek için BİRLEŞİN” kampanyası, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması amacıyla, dünya çapında farkındalığı artırmak, savunuculuk çabalarını güçlendirmek, bilgi ve yenilikleri paylaşmak için küresel eylem çağrısında bulunuyor.
Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek isteyen pek çok kurum iletişim kampanyalarında turuncuyu vurgulayarak veya binalarını turuncu ışıklandırarak bu kampanyayı destekliyor.
2018 kadına yönelik şiddetle mücadele kampanyası
Geçtiğimiz yıllarda “dünyayı turuncuya boyayalım” vurgusu yapılan kampanya, bu yıl yeni bir hashtag’le güçleniyor. Son dönemde özellikle Hollywood’da başlayan ve sonrasında farklı ülkelere ve sektörlere yayılan #MeToo ve #TimesUp mesajı, bu yılki kadına yönelik şiddetle mücadele kampanyasına da damga vuruyor. Böylece şiddete maruz bırakılmış kişilerin cesaretinin altı çizilirken, bu kişilerin öykülerinin gün ışığına çıkarılmasının önemi de savunuluyor.
İşte bu nedenle, 2018 kadına yönelik şiddetle mücadele kampanyasında “Orange the World: #HearMeToo - Dünyayı Turuncuya Boyayalım: #BenideDuyun” hashtag’i kullanılıyor.
UN Women, kampanyaya katılanların aşağıdaki ana ilkelere uymaya davet ediyor:
- 16 Günlük Aktivizm’de, kadınlar ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önleme ve sona erdirme alanında farklı kadın hareketlerini ve liderliğini onurlandırmak ve çabalarını takdir etmek.
- “Kimseyi Geride Bırakma”: Kadınlar ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önleme ve sona erdirme çabalarında, en yetersiz hizmet gören ve en dezavantajlı kadınlar ve kız çocuklara odaklanmak ve insan hakları temelli yaklaşım uygulamak.
- Şiddete maruz kalmış olanlar odaklı: Şiddete uğramış kişilerin öykülerinin anlatılması ve yeniden anlatılmasında, yalnız ve yalnız onların izniyle ve kabul ettikleri koşullarda, saygılı ve “zarar vermeyen” yaklaşım uygulamak.
- Çok sektörlü: Kadınlar ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önleme ve sona erdirme bakımından toplumda herkesin oynayacağı önemli bir rol olmasından hareketle, tüm sektörlerde hep birlikte çalışarak, kadınlar ve kız çocuklarına yönelik şiddetin çeşitli yönlerini ele almak.
Ayrıca UN Women, BM kuruluşları, sivil toplum, özel sektör, spor kuruluşları, gençlik grupları, üniversiteler ve okullar dahil olmak üzere tüm kampanya ortaklarını aşağıdakileri yapmaya teşvik ediyor:
- Savunucular, kadın hareketleri ve kadınların insan hakları savunucuları ile “dinleme etkinlikleri” düzenlemek.
- Aktivistler ile politika belirleyiciler, özel sektör kuruluşları ve halk arasında diyalog fırsatları yaratmak.
- Kadınlar ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önleme ve sona erdirmede kapsayıcı politikalar ve programlamanın gerekli olduğunu tartışmak.
- Basılı ve dijital platformlar yoluyla aktivistler ve şiddete maruz bırakılmış savunucuların öykülerini sunmak. Örneğin belgesel kanalı, sergiler, dijital ve basılı medya gibi yaratıcı ve yenilikçi yaklaşımları araştırmak.
- Kendi örgütünüzün aktivistleri ve savunucuları nasıl desteklediğine ilişkin öyküler anlatmak.
- 16 Günlük Aktivizm boyunca Dünyayı Turuncuya Boyayalım: #BenideDuyun teması altında online ve offline farkındalık kampanyaları yürütmek.
- Bireylerin ve kuruluşların kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için neler yapabileceğine ilişkin olarak halkı eğitmek.
- İşyerleri ve anıtlar gibi fiziksel yapıların yanı sıra, internet siteleri, sosyal medya sayfaları gibi alanları ışıklandırmaya ve turuncu renkle giydirmek.
Bu içerik oluşturulurken, UN Women tarafından paylaşılan kavramsal nottan faydalanılmıştır. Yazıdaki görseller UN Women internet sitesinden alınmıştır.