WEF’in Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu, cinsiyet eşitliği konusunda dünyanın 144 ülkesini sıralıyor. Listenin başında İzlanda, sonuna Ürdün var. Türkiye ise 131. sırada.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından 2006 yılından beri yayınlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu (The Global Gender Gap Report) ülkelerin fırsat eşitliği konusundaki röntgenini çekiyor. Yaklaşık 144 ülkenin değerlendirildiği Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporunda, ülkeler cinsiyet eşitliği konusundaki performanslarına göre sıralanıyor. WEF, bu sıralamayı yaparken eşit işe eşit ücret, parlementodaki kadın sayısı, ortalama yaşam süresi gibi pek çok kriterden faydalanıyor. Sıralama, söz konusu ülkelerde cinsiyet uçurumunun kaç yılda kapanacağını da gösteriyor.
Kasım 2017’de yayınlanan son rapora göre dünyanın cinsiyet eşitliği konusundaki en iyi ülkeleri aşağıdaki şekilde sıralanıyor:
- İzlanda
- Norveç
- Finlandiya
- Ruanda
- İsveç
- Nikaragua
- Slovenya
- İrlanda
- Yeni Zelanda
- Filipinler
- Fransa
- Almanya
- Namibya
- Danimarka
- Birleşik Krallık
- Kanada
- Bolivya
- Bulgaristan
- Güney Afrika Cumhuriyeti
- Letonya
Cinsiyet eşitliği madalyonunun iyi tarafı bu şekilde fakat işin bir de diğer yüzü var: Cinsiyet eşitliği konusunda en kötü durumdaki ülkeler. 144 ülkelik sıralamadaki son 10 ülke aşağıda yer alıyor:
- Yemen
- Pakistan
- Suriye
- Çad
- İran
- Mali
- Suudi Arabistan
- Lübnan
- Fas
- Ürdün
144 ülke arasında 131. sırada olan Türkiye, yıldan yıla farklı kriterlerde iyileşme gösterse de, ülkemizin cinsiyet eşitliği konusunda gidecek yine de çok yolu var.