Sürdürülebilirlik Yönetimi Sertifika Programı

Yayınlanma Tarihi: 20.05.2015

 

SKD ve Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen “Sürdürülebilirlik Yönetimi Sertifika Programı” ilk mezunlarını verdi.
 
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) ve Koç Üniversitesi’nin bir ilke imza atarak başlattığı “Sürdürülebilirlik Yönetimi Sertifika Programı” ilk mezunlarını verdi. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde çalışan katılımcılar, Koç Üniversitesi’nde düzenlenen tören ile sertifikalarını aldı. 4 hafta süren ve toplam 40 saatten oluşan program 2015 yılında da devam edecek ve ikinci program 10 Nisan-16 Mayıs 2015 tarihleri arasında yapılacak. Törende konuşan SKD Başkanı Galya Frayman Molinas, “Sertifika programının, iş dünyasındaki sürdürülebilirlik bilincini artıracağına inanıyoruz” dedi. 
 
“İş dünyasının sürdürülebilirlik stratejilerini” hayata geçirmesine büyük katkıda bulunacak sertifika programı 4 hafta sürdü ve 40 saatten oluştu. Programa, halen çeşitli şirketlerde farklı pozisyonlarda çalışan 20 kişi katıldı. 

Sertifika programının iş dünyasındaki sürdürülebilirlik bilincini arttıracağını söyleyen SKD Başkanı Galya Frayman Molinas, küresel iş dünyasının sürdürülebilir kalkınmayı temel strateji olarak kabul ettiğini kaydetti: “Artık ülkemizde de şirketlerin sürdürülebilir kalkınmayı bir ‘iş modeli’ olarak benimsemesini ‘olmazsa olmaz’ olarak görüyoruz. Bu ancak ‘insan’la yani ‘sürdürülebilirlik bilincine sahip’ yöneticiler ve çalışanlarla sağlanabilir. Sürdürülebilirlik Yönetimi Sertifika Programı işte bu amaca hizmet edecek çok önemli, çok büyük bir adım oldu.” 

MOLİNAS: “DÜNYAYI TAKİP EDİN, PAYDAŞLARI DİNLEYİN, DEĞER YARATIN”

Yetenek havuzlarını oluştururken ‘sürdürülebilirlik bilincine sahip çalışanları’ istihdam etmek isteyen şirketlerin sertifika programı ile işlerinin kolaylaşacağını vurgulayan Molinas şöyle devam etti: “Sertifika programımıza katılan yeteneklere, değişen dünyayı takip etmelerini öneriyoruz. Böylece, kurumlarının değişim içinde nerede durması, ne yöne gitmesi gerektiğini anlayacaklar, kurumlarına yön verebilecekler. Paydaşlarla iletişimde olmak, onları dinlemek son derece önemli. Küresel düzeyde sürdürülebilir kalkınma modellerinde elde edilen başarılardaki ortak nokta, iş dünyası, kamu ve sivil toplum örgütlerinin ortak hareket etmesi… Bir diğer önemli konu ise değer yaratmak. Artık sadece hisse senedi değeri artırmak değil, tüketici için, tedarikçi için, doğa için, toplumlar için değer yaratmamız gerekiyor.”

NİDA BEKTAŞ: “ÜNİVERSİTE-ENDÜSTRİ-STK İŞBİRLİĞİNİN ÇOK GÜZEL BİR ÖRNEĞİNİ HAYATA GEÇİRDİĞİMİZ İÇİN MUTLUYUZ ”

Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü Yönetici Direktörü Nida Bektaş, Sürdürülebilirlik Yönetimi Sertifika Programı ile, sürdürülebilirlikte üniversite-endüstri-STK işbirliğinin elzem olduğuna vurgu yaparak, Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü olarak bunun öncülüğünü yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Bektaş: “Sürdürülebilirlik; gerek çevre, gerek insan kaynağı, gerekse finansal boyutlarıyla son derece geniş bir kavram olarak mutlaka hem akademik hem endüstriyel perspektifte ele alınmalı. Biz de Koç Üniversitesi-SKD işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz bu programda bunu yakaladık. Program, sürdürülebilirlik konusundaki akademik çalışmalar, dünyadan vaka örnekleri ve şirket uygulamaları sunmasının yanı sıra, katılımcıların bağlı bulundukları şirketlerdeki sürdürülebilirlik uygulamalarını birbirleriyle paylaşmaları açısından da son derece besleyici oldu. Katılımcıların oluşturdukları yeni iş ağı ve düşünce platformu da, programın etkisinin sürdürülmesi açısından çok değerli.”

TEORİK BİLGİLER, İYİ UYGULAMALAR İLE BİRLEŞTİRİLDİ

Sürdürülebilirlik Yönetimi Sertifika Programı’nda, sürdürülebilirlikle ilgili teorik bilginin yanı sıra şirket içi uygulamaya yönelik yöntemler ve iyi uygulamalar da yer aldı. Programda ayrıca, SKD Yönetim Kurulu Üyeleri Canan Ercan Çelik ve Ata Selçuk da yer alarak sürdürülebilirliği kurum stratejilerine nasıl entegre ettiklerini katılımcılarla paylaştılar.